Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Beleggingen
Je hebt geld en je wil er wat mee. Wat alleen op de bank laten staan om rente te vangen, vind je helemaal niks. In dat geval zou je kunnen overwegen om het geld te gaan beleggen. Beleggen betekent dat je geld ergens in stopt, met als doel er meer van te maken. Dat wil niet zeggen dat iedere belegging succesvol is. Soms beleg je verkeerd en ben je al je geld kwijt. Om die reden raden we je aan de informatie over beleggingen serieus door te nemen en alleen te beleggen als je er voor de volle honderd procent achterstaat. Wat we ook aanraden is niet gelijk al je geld te beleggen, maar een flink deel te bewaren. Zo weet je zeker dat als het uit de hand loopt, je altijd nog wat achter de hand hebt.

Rentetarieven bij een hypotheek
Als je een hypotheek afsluit, laat je in de meeste gevallen de rente voor een bepaalde tijd vastleggen. Tien jaar wordt vaak aangeraden, maar in sommige gevallen wordt de rente ook twintig jaar vastgelegd. Maar wat nu als de rentetarieven veranderen? Bij een stijging ben je voordeliger uit, want je hebt een lagere rente laten vastleggen. Geen bank of hypotheekverstrekker kan jouw dan dwingen om de hogere rente te betalen. Maar wat als de tarieven dalen? Dan zou je meer betalen dan nodig is. Het is goed om bij deze vraag stil te staan voordat je een hypotheek afsluit. Want sommige hypotheken staan het toe dat je bij een lagere rente, dit tarief opnieuw vast laat leggen. In andere gevallen zul je een boete moeten betalen, maar die kan soms lager zijn dan het verlies dat je loopt als je de huidige (hogere) rente aanhoudt.

Handelen in aandelen en effecten
Behalve beleggen in aandelen en effecten, kun je er ook mee handelen. Dit gebeurt doorgaans op de beurs. Daar zitten mensen die de hele dag de koersen van aandelen in de gaten houden en dan besluiten hun aandelen te verkopen. Hele portefeuilles met aandelen, effecten, opties en obligaties worden op die manier doorverkocht of terugverkocht aan een bedrijf. Wanneer je wil gaan handelen in aandelen, is het te adviseren eerst wat ervaring op te doen met een klein beleggingsfonds. Dan zie je zelf hoe het in zijn werk gaat en kun je het later zelf gaan proberen.

Risico’s vermijden
Veel mensen zijn bang dat ze in financiĆ«le problemen komen bij het aangaan van een lening of hypotheek. Omdat niet iedereen even goed overweg kan met geldzaken, adviseren we om zoveel mogelijk risico’s uit de weg te gaan. Dat kan door je te verdiepen in de geldzaken in kwestie, maar ook door advies te vragen bij onafhankelijke experts. Wanneer je geen vertrouwen hebt in een lening, een hypotheek of wat voor financieel product dan ook, dan doe je er beter aan om het product te vermijden. Er zijn vaak genoeg vervangers. Want het laatste wat we willen is dat je in de problemen komt.