De juiste hypotheek

Als je op het punt staat een huis te kopen, zul je veelal een hypotheek moeten afsluiten. Een hypotheek is een soort van lening, die je in staat stelt om het gewenste huis te kopen. Het geld leen je van de bank of hypotheekverstrekker en betaal je gedurende een looptijd van enkele tientallen jaren terug. Maandelijks los je een deel hypotheek af en betaal je rente. Er zijn een flink aantal hypotheken. In dit artikel lichten we er enkele toe.

Spaarhypotheek
De spaarhypotheek is een hypotheek die uit twee delen bestaat. Het gaat om een hypothecaire lening en een spaarverzekering. Wie een spaarhypotheek heeft, betaalt maandelijks aan twee rekeningen: één voor de lening, waarvoer rente betaald wordt en één voor de spaarrekening, waar het kapitaal opgebouwd wordt. Met het opgebouwde kapitaal wordt uiteindelijk, na zo’n dertig jaar, de hypotheek in één keer afgelost.

Beleggingshypotheek met effecten
De beleggingshypotheek met effecten kan worden gezien als een aflosvrije lening, met een daaraan verpand effectendepot. Dit kan een door geldnemer zelf opgebouwde beleggingsportefeuille zijn. Het kan ook een belegrekening zijn waar bij aanvang van de lening een storting op wordt gedaan. Bij het aangaan van de lening wordt naast de hypotheekakte ook een akte van verpanding getekend, waardoor de geldnemer niet zonder meer aan het belegde vermogen kan komen.

Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een vorm van een hypothecaire lening. Bij een lineaire hypotheek wordt de lening gelijkmatig afgelost. De te betalen termijnen bestaan uit rente en aflossing. De verschuldigde rente wordt berekend over het nog openstaande saldo van de hoofdsom, de totale lasten (rente en aflossing) zijn aan het begin van de looptijd relatief hoog. De hoofdsom is dan nog hoog, dus wordt er veel rente betaald. Omdat de hoofdsom langzaamaan wordt afgelost, hoeft er steeds minder rente betaald te worden.

Hypotheekadvies
Je hebt drie hypotheekvormen met elkaar kunnen vergelijken via dit artikel. De komende weken zullen we je nog meer op de hoogte houden van andere hypotheken. Toch is het raadzaam om, wanneer je van plan bent een hypotheek af te sluiten, in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij of zij zal je meer kunnen vertellen over de hypotheek die het beste bij jouw situatie past.